viadolarosaTervetuloa sivulleni. Olen keski-ikäinen, nuorisotyötä ikänsä tehnyt mies. Meillä kotona aika tavalla puuhataan miniatyyrien kanssa. Vaimo rakentaa nukkekotia ja isäntä leikkii nyt legoilla. Lapset ovat alkaneet hieman huolestumaan, että miten tässä aikuistuu...

Palikoita aikani pyöriteltyäni ja tutustuttuani The Brick Testament -sivustoon, pääsiäisenä 2012 sitten aloin koota pääsiäistarinaa legoilla. Olin käyttänyt legoja erilaisissa koulutuksissa jo kauan. Ne ovat erinomaisia visualisoijia monessa asiassa. Legojen muotokieli on tuttua jo ikäisteni lapsuudesta. Niiden yksinkertainen muunneltavuus ruokkii helposti mielikuvitusta. Jokainen rakentaa palikoista omanlaisensa kokonaisuuden. Yhä uudelleen.

Pääsiäinen innosti jatkamaan. Syntyi muutama muukin kertomus. Ensiksi oli ajatus jakaa näitä vain Facebookissa, mutta kun verkosivujen tekemien ei ole allekirjoittaneelle tuskan takana, syntyi myös omat Legotestamentti-sivut.

Sivusto täydentyy sen mukaan kuin on aikaa ja kirkkovuosi etenee. Uusi Testamentti kun on varsin runsas kertomusten lähde, Vanhasta Testamentistä nyt puhumattakaan. Jälkimmäiseen siirtymiseen voipi mennä vielä tovi.

Legoilla voi rakentaa monella tapaa. Itse yhdistän siihen valokuvauksen. Pyrin löytämään tarinoihin lähikuvia ja mielenkiintoisia perspektiivejä, ikäänkuin herättämään legot henkiin. Kuvani ovat kuin todistajien ottamia valokuvia. Siksi valitsin teemaksi vanhan valokuvan nostalgiaa. Se ikäänkuin siirtää katselijan kaukaisiin 2000 vuoden takaisiin tapahtumiin. Se antaa myös hieman vapautta käyttää värejä.  Valkoinen ja khaki siihen Uuden Testamentin aikaan toki parhaiten käy.

Legosarjoissa on muutamia mielenkiitoisia, joiden palikoista löytyy teemaan sopivia variaatioita. The Prince of Persia on erinomainen. Samoin Aquvarius. Nämä ovat kuitenkin kausituotteita ja niiden saatavuus on huono. Kaupoissa on yleensä vain sen kauden sarjoja. eBayn ja muiden nettiauppojen kautta voi metsästellä sitten myös jo menneiden kausien sarjoja. Legon omassa nettikaupassa on myös varsin laaja valikoima varsinkin peruspalikoita. Kaikki peruspalikat sopivat hyvin rakennusten näkymättömiin osiin. Erikoispalikoiden tueksi tarvitaan riittävä määrä peruspalikoita kuten alustoja, neliöitä, suorkulmioita, levyjä jne. Nyt kuljen sitten eri paikoissa legoja katsellen, että josko tuosta sarjasta löytyisi sopivia osia tähän kuolemattomaan kertomukseen Jeesuksen elämästä ja uskon leviämisestä.

Minifiguureja on hyvä olla monenlaisia ja joukkokohtauksissa niitä tarvitaan jonkinlainen kasa. Minifiguurien osia voi helposti yhdistellä ja saada erilaisia ilmeitä päitä vaihtamalla. Hiomaparilla saa poistettua teemaan sopimattomat vaatetukset. Statistejakin tarvitaan aina taustalle.

Työskentely on pitkälti lavasteiden rakentamista miniatyyrikoossa. Pitää nähdä tilanne kameran linssin lävitse. Toimin pitkälti inspiraation kautta. Kun jokin tarina alkaa elämään, levitän palikat vain pöydälle ja alan koota. Niin se on minulle mielenkiintoisempaa. Legon sivuilta löytyy myös tietokoneelle tarkoitettu rakennusohjelma, jolla voi hahmotella rakennukset yms. valmiiksi ennen tarttumista itse palikoihin. Minulla on palikat järjesteltynä lokerikkoihin, että löytää helpommin pienempiä ja erikoisen muotoisia paloja sekä muotoja. Mielikuvitus saa lentää. Se saa jatkaa siitä mihin palikoiden muodot jäävät.

Legoteologia on kansanteologiaa. Se on tulkintaa. Se on raamatunkertomusten visualisoimista. Se on yksi tulkinta monien joukossa.

Tämä on minun tulkintani. Millainen on sinun tulkintasi?

Ystävällisin terveisin

JuhaKjuha alpeilla001