Kurssikeskus Kinanen

Kesäkirjat ja lukihäiriö

Kesäkirjat ja lukihäiriö

Miten kesäkirjat ja lukihäiriö liittyvät yhteen? Minulla se on viime vuosina tarkoittanut, että tartun kesällä kirjoihin ja luen muutaman opuksen ja huomaan hieman selättäväni sillä lukihäiriön olemassaoloa.

Kouluaikaan, siis hyvinkin viime vuosituhannella, minulla on havaittu olevan lukihäiriötä. Siihen en saanut mitään tukea. Ehkä siihen aikaan osattiin ehkä nimetä, mutta keinoja ei ollut sen hoitamiseen. En tiedä, tuo lause vain jossain kohtaa huomattiin koulun papereissa. Toisaalta se selittää paljon sitä millaisia haasteita olen huomannut elämässä.

Lukivaikeus ei ole mikään huomattava tai sellaista mikä lamaannuttaisi elämää millään tavalla. Melko kevyttä, mutta sellaista, jonka itsekin huomaan ajoittain.

Mitä lukihäiriö on?

Lukihäiriö.fi sivustolla on määritelmä siitä mitä lukivaikeudet ovat:

Lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeutta kutsutaan lukivaikeudeksi. Usein käytetään myös termiä lukihäiriö tai dysleksia. Keskeisin piirre on vaikeus hahmottaa ja käsitellä äänteisiin liittyvää tietoa. Tämä näkyy muun muassa lukemisen ja kirjoittamisen hitautena ja virhealttiutena. Seurauksina voi olla luetun ymmärtämisen vaikeuksia ja lukemisen jääminen vähiin, mikä puolestaan voi johtaa sanavaraston ja yleistietojen vähäisyyteen.

Omassa elämässäni en kaikkea tunnista. Sen kyllä, että kouluaikana ei opiskelu juuri kiinnostanut. Olen opintojen riemuihin herännyt vasta aikuisena.

Kirjallisia töitä tehdään nykyään pitkälti koneella. Niitä saan toki korjailla jatkuvasti erilaisten typojen vuoksi. Ja nyt en puhu ennakoivasta tekstinsyötöstä, joka sekin vaatii korjaamaan useampaan kertaan tekstiä 😀

Vanhemmiten olen myös huomannut, että kirjoittamassani sanassa saattaa kyllä olla kaikki tarvittavat kirjaimet, mutta ne ovat ihan käsittämättömässä järjestyksessä. Syntyy välillä hyvin huvittavaa tekstiä.

Tästä vaikeudesta huolimatta olen tehnyt parikin kirjaa tai ohjelmistoa työkäyttöön. Surusäkki ja Kahden kodin kansalainen, jotka käsittelevät kuolemaan ja erosuruun liittyviä asioita lasten elämässä. (Surusäkkiä on vielä saatavilla minun kauttani tai ehkä kirjaston kautta. Muuten ne ovat loppuunmyytyjä eriä.)  

Kesäkirjat ja lukihäiriö

Lievän lukihäiriön tukeminen arjessa

Seuraavassa listaan hieman niitä asioita, jotka ovat olleet selkeästi tukemassa omaa hahmottamistani sanojen maailmassa. Oma työ on joskus ollut selkeä tuki, jota en alkuun edes havainnut. Monet vuodet lasten ja nuorten parissa ja heidän kanssaan touhutessa tuo tullessaan sellaisia tekemisiä, joilla siinä sivussa auttaa itseään.

Seuraavaksi neljä arjen tekemistä, joista olen huomannut olevan erityistä apua aiheeseen.

  • Alfabet ja muut sanapelit. Nämä aina ajoittain nousevat lautapelien maailmassa esiin ja niistä tulee suosittuja. Sellaisina aikoina olen itse huomannut perusongelman helpottuvan.
  • Sanaristikot, sudokut jne. ovat toimineet samoin erityisesti nuorten kanssa toimiessa. Jossain kohti oli suuri buumi tehdä ristikoita. Niitä tehtiin yhdessä ja yksittäin, mutta aina vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Hyvä kausi itselleni. Mutta, niitä ei tule tehtyä enää omia aikojaan ja omaksi viihdykkeeksi.
  • Ääneen lukeminen on ollut välillä toiminto, joka on ollut lasten kanssa käytössä. Arvelen että keskittyminen lukemiseen tukee asiaa paljon. Muut virikkeet eivät pääse sekoittamaan lukemista. Tosin sitten tulee arvailtua sanojen loppuja ja silloin voi suusta päästä jotakin asiayhteyteen liittymätöntä.
  • Tarinallisten kirjojen lukeminen. Tässä itselleni on erittäin merkittävää, että tarina nappaa heti mukaansa. Jos kirja on kovin monipolvinen, niin se jää helposti osittain luettujen kirjojen osastoon. Joskus olen lukenut paljonkin romaneja, mutta sitten lukukärpänen jostain syystä katosi. Tätä kärpästä olen koittanut herätellä.

Kesäkirjat ja lukihäiriö tämän kesän lomalla

Kolme kirjaa valitsin kesälukemistoksi. Lisääkin löytyy, kun vaan ottaa kirjahyllystä. Pidän kirjoista ja jonkun verran niitä hankin. Hyllyssä on siis lukemattomia kirjoja. Lukemisen jälkeen ne päätyvät kiertoon ja seuraavalle käyttäjälle.

Tänä vuonna John Grishamin kirja Aika armahtaa kiinnitti samantien lukukokemukseen. Kirja käsittelee ihmiskohtaloita asianajajan näkökulmasta. Lakihuoneet alkuun hieman jännittivät, että miten toimii. Hyvin toimi ja oli ilo lukea tämä teos.

Toinen kirja oli kevyttä kesälukemista. Hyvästit vinttikamareille on Pirjo Tuomisen käsialaa.

Kirjan edetessä hieman ihmettelin, että tapahtuupa ihmisten elämässä paljon asioita. Hetken tuumaituani ymmärsin että, niin taitaa olla ihan reaalielämässäkin, jos asioita lähtee tarkemmin listaamaan. Kirja oleili pääosin 1960-luvun Helsingissä ja siksikin kiinnosti.

Kolmas kesän kirja on Eevi Kuokkasen Ei sanaakaan

Kirja keskittyy pienen merenrantakaupungin valmistautumista sesonkiaikaan. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin voisi olettaa, vaan ihmisten elämään ja kohtaloihin liittyy mysteereitä ja vaijettuja asioita. Kulissin takana tapahtuu erikoisia tapahtumia.

Kaikki kiinnostavia kirjoja. Suosikiksi päätyy tällä kertaa John Grishamin kirja Aika armahtaa.

Kesä, kirjat ja lukihäiriö

Muualla kirjoitettua

Mistä apua aikuisen vaikeaan lukihäiriöön

Lukivaikeus

Teemaan liittyvää blogissa

Tietoja minusta

Nyt on sinun vuorosi

Oletko lukuihmisiä? Mistä ja millaisesta lukemisesta pidät? Mitä kirjaa suosittelisit?

Onko lukihäiriöt tuttuja sinulle omassa elämässäsi? Mitkä ovat sinun konstisi auttaa itseäsi sen kanssa? Onko luki- ja kirjoitushäiriöt haitanneet elämääsi?

Jaa artikkeli someen:

12 Responses

  1. Erinomainen kirjoitus tärkeästä aiheesta – on hyvä tuoda esiin sitä, että lukihäiriö voi olla myös lievä ja siihen voi itsekin vaikuttaa!

    1. Olemme erilaisia 🙂 Erilaiset oppijat https://www.eoliitto.fi/ tuovat apua myös lievempiin lukihäiriöihin.
      Moni tuskailee asian kanssa ja siinä miten sotkee asioita tai ei muista lukemaansa tai oppimaansa. Kun ymmärtää mistä on kysymys, niin homma alkaa sujumaan usein helpommin.

  2. Voi kun tämäkin asia olisi aikanaan tunnistettu paremmin. Miehelläni ja veljelläni molemmilla on jonkin sortin lukihäiriöt ja mitä heidän koulumuistojaan kuuntelee, niin ei kovin mieltä ylentävää. Hyviä vinkkejä tuossa tulikin ja tänä päivänä koululaisetkin taitavat tukea lukihäiriöön jo ihan hyvin saada.

    1. Aikaisemmin lukihäiriötä on voitu tunnistaa, mutta ehkä keinot auttaa asiaa ovat vielä etsineet muotoaan. Lievemmistä hahmottamisen ongelmista selviää arjessa ihan hyvin. Vaikeammasta päästä olevat vaikeuttavat elämää ehkä vuositolkulla.

    1. Vähän samaa kuviota on itselläni. Nuorempana luin paljon ja olin kirjaston vakioasiakas. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lukeminen on pitkälti hiipunut ja saa melkein kehottaa itseään lukemaan muuta kuin ammattikirjallisuutta.

    1. Toinen maailmansota kiinnostaa myös itseäni. Sen osalta seuraan enemmän erilaisia dokumenttiohjelmia joita on tarjolla. Lukukärpänen on vuosien varrella laiskistunut kovasti 😀

  3. Nuorempana tuli luettua paljonkin, sitten tuli joku kummallinen tauko. Tänä vuonna olen herätellyt lukuintoa ensin äänikirjojen parissa, sitten kaupasta löytyi alesta J.K. Rowlingin Ikkabog ja sitä luen nyt lapsille iltaisin – enkä malttaisi lopettaa, kun se on niin kutkuttava ja yllättävä ollut koko ajan. 😀

    Boggle on myös hyvä lukutaitoa tukeva peli! 🙂

  4. Minä lukisin ihan mielelläni enemmän, mutta tällä hetkellä aikaa ei riitä. Minun on turha kuvitellakaan, että lähitulevaisuudessa mikään paranee tällä rintamalla. Joskus, hämärässä tulevaisuudessa, kun minulla on vähemmän kiireitä (ehkä 5-6 vuotta vielä), ja saan tilattua uudet silmälasit (koska näköni huononi kertaheitolla viime vuosina), silloin minulla olisi aikaa rentoutua kirjan parissa. Ja ei, äänikirjat eivät ole juttuni.

    1. Taitaa itsellenikin osua se kirja käteen enempi lomalla. Manuaalisesta kirjasta pidän itesekin enemmän kuin äänikirjasta, vaikka nekin ovat tuttuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

On Key

Katso myös

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa. Kuvassa pääsiäismunia korissa.

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa sinulle. Tiedätkö mistä nimi Pääsiäinen juontuu? Piti vähän tutkia ja löytyi tämmöinen avaava kuvaus: Monissa kielissä pääsiäisen nimi tulee heprean

Maaliskuun valoja ja varjoja

Kevään kuukaudet etenevät vauhdilla. Maaliskuun valoja ja varjoja on katsaus kuukauden tapahtumiin. Koetun ja eletyn kautta rakentuu ymmärrys tähän päivään. Samalla tulee hieman tallennettua päiväkirjamaisesti

Kevätseuranta.

Kevätseuranta

Vuosi on edennyt niin pitkälle, että oma biologinen rytmini on asettunut kevätseuranta asentoon. Olen ollut vuosia kotisohvabongari ja seurannut lintujen pesimäpuuhia livekameroiden kautta. Suosikkinani on

Songlines, Australian seitsemän sisarta

Songlines, Australian seitsemän sisarta

Pari viikkoa sitten pääsimme tutustumaan Songlines, Australian seitsemän sisarta -näyttelyyn Tampereen Vapriikissa. En tiennyt kyseisestä näyttelystä yhtään mitään. Ehkä juuri siksi koin sen hyvin vaikuttavaksi

Helmikuun valoja ja varjoja. Kuvassa Juice Leskinen patsas

Helmikuun valoja ja varjoja

Kuukausi on taas vierähtänyt. Helmikuun valoja ja varjoja on katsaus menneisiin päiviin. Koetun ja eletyn reflektointi on välillä tarpeen. Samalla tulee hieman säilöttyä päiväkirjamaisesti asioita