Kurssikeskus Kinanen

Nautitaan kesästä ilman lomaa

Nautitaan kesästä ilman lomaa

Viime viikolla mietin työnantajani antamia vinkkejä hyvään palautumiseen loman aikana. Entä jos ei ole lomaa ollenkaan tai vain vähän? Tällä viikolla jatkan sarjaa teemalla Nautitaan kesästä ilman lomaa.

Elämän tai työelämän aikana tulee tilanteita, jolloin ei ole oikeutettu lakisääteiseen vuosilomaan. On uusi työpaikka, tai työ on ollut lyhyemmissä pätkissä, jolloin vuosilomaa ei pidettäväksi kerry. Vaikka varsinaista vuosilomaa ei kertyisikään, kertyy myös pätkätyössä vapaapäiviä. Vapaapäiviä voi joissain tilanteissa kerätä niin saa hieman pidemmän jakson käyttöönsä.

Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilä on listannut tämän teeman asioita yhteen. Oma työnantajani on hyödyntänyt niitä jakamalla työntekijöille vinkkejä teemalla nautitaan kesästä ilman lomaa. Teemat tässäkin artikkelissa Annamarin ja pohdinnat omiani.

Hyödynnä valoisat kesäillat ja nauti luonnosta

Kesäaikaan valo houkuttelee liikkeelle myös töiden jälkeen. Usein seuraelämä voi vilkastua kesäaikaan ja tulee tavattua ystäviä useammin kuin talven pimeinä hetkinä. Lämpö ja ilta-aurinko hellivät mieltä ja kehoa. Hyvää mieltä ja energiaa voi ammentaa ulkoilulla. Pieni kävely luonnossa tekee monella tapaa hyvää ihmiselle. Verenpaine ja stressitaso laskee metsässä, rannoilla, kallioilla tai puistoissa. Minne nyt vaan on hyvä mennä ja olla. Hengitellä raikasta ulkoilmaa ja antaa kehon rauhoittua päivän askareista. Uni paranee pienen ulkoilun tai kevyen liikunnan kautta. Päivällä tai illalla tehty lyhytkin kävely on tutkitusti näyttänyt, että sen vaikutukset yltävät yöuniin saakka. Luonto ja metsä hoitaa meitä enemmän kuin arvaammekaan. Luonnossa liikkuessa parasympaattinen hermosto aktivoituu ja auttaa kehoa pääsemään palauttavaan lepotilaan nopeammin.

Katkaise työpäivät pienillä tauoilla

Jos se vaan on töiden puolesta mahdollista, niin kannattaa hyödyntää ruokatauko ja lähteä ulos. Lounas läheisessä puistossa tai pihalla on normaalista poikkeava kokemus, joka virkistää kehon lisäksi myös mieltä. Voit hetken katsella ja seurata ympäristön tapahtumia. Oravien leikkiä puun rungon ympäri, kuunnella lasten iloisia kikatuksia leikkien ja pelien lomassa tai ihan vaan katsella veden virtausta tai laineiden levollista liplatusta, jos lähelläsi on paikka, josta näet järven, meren tai joen. Ruokatunti on usein se pisin hyödynnettävä aika. Jos mahdollista niin päiväkahvin nauttiminen yhdessä työkaverin kanssa ulkona on myös loistava vaihtoehto rikkoa normaalit rutiinit.

Iloitse siitä jos töissä on hiljaisempaa

Olen itse nauttinut paljon kesistä, jolloin olen ollut heinäkuussa töissä. Työpaikalla on rauhallisempaa kun pääosa viettää lomaansa. Akuutteja asioita on myös vähemmän kuin talviaikaan. Saa rauhassa keskittyä asioihin. Se on harvinaista herkkua, koska tämä aika melkein patistaa multitaskaamaan kaiken aikaa. Pitää riittää niin moneen, tai ainakin kuvittelee, että pitää. Nautitaan kesästä ilman lomaa tai nautitaan siitä että oma loma ei osu varsinaiseen lomasesonkiin.  

Vältä lisä- tai ylityötä

Aina se ei ole mahdollista, mutta jos vaan suinkin on niin kesällä kannattaa keskittyä tekemään se mikä tarvitaan riittävän tehokkaasti, että ei tule kerrytetyksi ylitunteja. Suosittelen myös viisutta siihen, miten paljon on valmis ottamaan lisätyötä sitä tarjottaessa.

Osaatko sanoa sen kuuluisan ein, joka suojelee sinua? Jos se on vaikeaa, niin nyt on hyvä aika harjoitella sen käyttämistä. On tärkeää nauttia kesästä silloinkin kun varsinaista lomaa ei ole. Ei kannata uuvuttaa itseään vain sen vuoksi, että on töissä.

Lisää teemasta Terveystalon sivuilta.

Nautitaan kesästä ilman lomaa

Palautuminen on taitolaji

Palautuminen on hyvin monisyinen prosessi elämässä. Siihen on hyvä luoda tietoisesti toteutettavia elementtejä parhaimman hyödyn saadakseen. Voisi ajatella, että puuhataan päivä ja sitten nukutaan. Helppoa kuin heinän teko. Todellisuudessa tiedämme, että se ei suinkaan aina ole helppoa.

Keskeneräiset asiat, elämän huolet ja murheet, sairaudet, ruuhkavuodet lasten kanssa sekoittavat usein hyvät palautumisen mahdollisuudet. Pitää hoitaa, pitää jaksaa, pitää sitä ja pitää tätä, kun ei kukaan muukaan. Selityksiä ja syitä riittää. Palautuminen on opeteltava asia silloin kun elämän rytmi on murroksessa eikä aikaa oman itse hoitamiselle löydy luontevasti.

Stressitaso nousee ja sitä ei saa laskemaan riittävästi ennen uuden hyökyaallon iskemistä.

Pidemmän päälle se uuvuttaa. Kovan stressitason aikana ei pysty nauttimaan kesästä loman kanssa eikä ilman. On hoidettava ja valmisteltava oma itse ensin vastaanottamaan palauttavia elementtejä. Se tarkoittaa sitä, että hyväksyn sen, että pitää pysähtyä ja selkiyttää tilanne. Mitä tarvitsen, miten saan sitä mitä tarvitsen. Miten mahdollistan sen pienen(kin) hetken, jolloin annan palautumiseen luvan itselleni?

Se vaatii joskus tekoja

Tässä on muutamia koottuja asioita, jotka auttavat palautumisen prosessin alkuun ja pitävät hyvinvoinnista huolta.

Ennakoi arkea

Suunnittele tai mieti valmiiksi, miten päiväsi rakentuu. Ihan sama suunnitteletko sen työhön tai vapaalle kotiin. Kun teet mielessäsi suunnitelman niin se jää elämään ja huomaat pian kuinka suunnittelemasi pienet hetket ja tauot päivässä rytmittävät ja virkistävät sinua.

Arvosta untasi

Tulevan yön uni lähtee rakentumaan tämän päivän aamusta alkaen. Se mitä päivällä teemme heijastuu illalla nukkumaan mennessä unen laatuun. Kiireisen ja stressinkylläisen päivän jälkeen on vaikea saada unta ajallaan. Uni voi jäädä myös ohueksi, jolloin ei pääsekään palauttavalle tasolle. Aamulla herätään valmiiksi uupuneena. Jos näin jatkuu pidempään, ollaan jo hukkateillä ja kaivataan järeämpää asetta palauttamaan uni paikalleen. Mitä vaikeampaa elämäntilannetta eletään, sitä tärkeämpää on luoda turvallisuutta tuovia rutiineja illalla. Sama nukkumaan menoaika hyödyttää kehoa, joka elää rytmissä. Uni-ikkuna hetken aikaa avoinna ja parasta on huomata sen kutsu ensimmäisellä kerralla. Jos se menee ohi, niin menee sitten helposti kolme-neljä tuntia ennen kuin on taas unta tarjolla.

Huolehdi riittävästä ravinnon saannista

Hyvä, sinulle sopiva säännöllinen ravinto pitää kehostasi hyvää huolta. Säännölliset ruokailutottumukset luovat – jälleen kerran – rytmiä kehollesi. Keho tietää saavansa ravintoa eikä lähde panikoimaan nälänhädässä. Tiedämme, että jos ruokailuväli jää liian pitkäksi, tulee helposti tehtyä valintoja, jotka jo alkuun tiedämme olevan meille sopimattomia.

Liiku sopivasti

Arkiliikuntaa, tavoitteellista liikuntaa tai riittävää ulkoilua. Siinäkin on kohtuus se olennainen asia. Liiku niin, että siitä ei tule sinulle suorittamista, joka luo helposti lisää stressiä, vaikka tavoite olisi ollut alun perin jotakin ihan muuta. Säännöllisyys luo tässäkin teemassa vain hyvää. Silloin kun elät kuormittavia aikoja, keskity erityisesti sellaisiin ulkoilun muotoihin, jotka antavat mahdollisuuden palautumiselle. Älä lähde juoksemaan huoliasi karkuun, se matka ei lopu koskaan. Parempi vaihtoehto on silloin lähetä kävelemään, vaikka meren rannalle, hengitellä rauhassa ja jokaisella uloshengityksellä hengittää sitä murhettansa vähän kerrallaan ulos ja itsestä pois. Saat etäisyyttä asioihin ja aivoille kaivattua tilaa.  

Pidä huolihetki tai huolipäiväkirjaa

Joku aika sitten kerroin Huolinukeista. Ne ovat hyvä väline oman huolitason laskemiseen. Välineitä voi olla erilaisia, mikä sinulle voisi olla se luontevin. Kirjoita illalla huolet paperille, ylläpidä päiväkirjaa tai ajattele huolta tuottavat asiat ja anna ne tuulen vietäväksi, tai venyttele itsesi rentoutuneeksi niin että jokaisella rentouttavalla liikkeellä jätät mielestäsi osan murheistasi yön ajaksi pois. Kokeilemalla saa tietää mikä on juuri se minun keinoni.

Aikaisemmin kirjoitettua

Tämä päivä on huomisen perusta

Viisi toimivaa keinoa vähentää stressiä

Hyvinvointia nukkumalla

Nyt on hyvä hetki pysähtyä

Nyt on sinun vuorosi

Miten sinä vietät kesää töissä tai vapaalla. Mikä muuttuu talvikauteen verrattuna. Mitä kaipaat kesällä? Mille annat tilaa?

Mitkä ovat sinulle tärkeät palautumisen keinot elämässä?

Jaa artikkeli someen:

14 Responses

  1. Tärkeitä huomioita tärkeästä aiheesta. Jos ei ole lomaa koko vuonna, niin se on aina pikkasen tiukempi vuosi oman jaksamisen kannalta. Itse lomalla pyrin tekemään mieluisia asioita, niitä joihin ei työn ohessa yleensä ole aikaa. Aikatauluttomuus ja rennompi tahti auttavat minua palautumaan töistä. En yleensä kanna töitä kotiin mielessänikään, joten luulen senkin puolesta pystyneeni ottamaan lomista ilon irti. Tosin ensimmäiset lomapäivät menevät pitkiä päikkäreitä lasten kanssa ottaen. Iso unen tarve yllättää aina aluksi.

    1. Tuon unen tarpeen tunnistan myös. Olen huono nukkuja arjessa yleensäkin ja sitten kun tulee helpompi kausi niin saa nukuttuakin paremmin. Liittyy varmaan stressitilan vähenemiseen.

  2. Hyvän “listauksen” olet koonnut – vapaata ja mukavaa voi tosiaan olla ilman lomaakin! Kesäillat ovat ihania, eivätkä aikaiset aamut paljon illoille häviä. Oma harrastus, kahvilla käyminen, pyöräreissu, kirjastoretket ja esimerkiksi ystävätreffit saavat aikaan “lomantunteen”. 🙂

    1. Niinpä 🙂 Kesä on hiljaisempaa aikaa usein myös työelämässä. Palauttavien hetkien löytäminen ja hoksaaminen työn välissä on tärkeää. Joskus olen huomannut että työntekijä voi lisätä omaa jännitystään kesäaikana kun moni on lomalla ympäriltä. Vastuu kasaantuu, vaikka työn määrä ei lisääntyisi.

  3. Hyvät vinkit, vielä kun saisi tuotua käytäntöön… 😬 Palautuminen on todellakin taitolaji, ja varsinkin arjessa työpäivistä palautuminen. Luonnossa ulkoilu on itselle parhaimpia “lääkeitä”. Ilman lomia en itse enää pärjäisi, tai edes haluaisi olla. Jos varsinaista lomaa ei olisi kertynyt, niin silloin täytyisi olla mahdollisuus pitää palkatonta, matkustamisen mahdollistavaa lomaa.

    1. Mitä enemmän ikää tulee mittariin, sen tärkeämmäksi päivittäinen palautuminen muuttuu.
      Nykyään on paljon ihmisiä, joilla lomia ei ole kun tehdään pätkätöitä. Heillä kuormittuminen voi kasaantua huomaamatta työstä ja myös siitä että tietää oman pätkänsä päättyvän ja pitäsi löytää seuraava.
      Työn tai tekemisen ja levin rytmi on merkittävä löytää oman hvyinvoinnin vuoksi.

  4. Hyviä vinkkejä! Yksinolo ja luonnossa liikkuminen ovat mulle hyviä palautumisen keinoja. Olin pitkästä aikaa muutaman päivän kotona yksin ja muistin taas, miten ihanaa se välillä onkaan 🙂

    1. Niin totta. Tunnistan myös tuon yksin olemisen merkityksen. Aina siihen ei ole mahdollisuutta pitkiksi ajoiksi, mutta se pienikin ihan oma hetki tekee hyvää.

  5. Hyvät vinkit. Meillä työ on kesäisin niin toisenlaista mitä se on muina aikoina, joten sitä ei kokonaan voi oikein työksi enää sanoa. Päästään semmoisiin menoihin ja hommiin, että tuntuu kuin olisi lomalla vaikka töissä ollaankin.

    1. Sama kokemus omastani. Varsinkin alkuvuodet ovat olleet kesäisin arkirutiineista hyvin poikkeavat ja kesää oikein odotti. Kaikki leirit ja retket 🙂 Nyt loppuvuosina on paljon hallinnollista vastuuta ja esihenkilötyötä, niin muutos ei ole enää niin suuri.

  6. Yrittäjänä en vietä varsinaisia lomia ja olen todella huono pitämään edes vapaapäiviä. Pyrin kuitenkin ottamaan itselleni somevapaita, mikä on itselleni todella tärkeää palautumisen kannalta. Myös ihan perinteisten paperikirjojen lukeminen on hyvä keino rauhoittaa mieltä ja siirtää ajatuksia pois työhön liittyvistä asioista. Toisaalta tietoinen mielen rauhoittaminen vaikkapa mindfulnesin avulla onnistuu ihan minuuteissakin.

    1. Yrittäjillä loman pitäminen on usein haasteellista ja vaatii paljon järjestelyjä. Tärkeää silloin onkin löytää se oma ja itselle sopiva palautumisen tapa ja taso uupumisen ehkäisemiseksi. Olemme kaikki erilaisia ja se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle olleenkaan.
      Kirja tulee minullekin käteen lomalla. Se pysäyttää paikalleen ja vie kiinnostuksen sen teemoihin. Pitäisi lukea enemmän, ehdottomasti.

  7. Mainiot vinkit, kiitos jakamisesta!

    Itse en koskaan ole pitänyt lomaa kesällä, jos minulla oli siihen valinnanvaraa (jos työnantaja ei ole pakottanut). Kesällä on helppoa lomailla omalla kotipaikkakunnalla työn ohessa. Olen yleensä pystynyt lopettamaan tunnin verran aikaisemmin, koska työssämme hiljaisempi jakso osui juuri kesään (juhannuksesta elokuun alkuun).

    Istumatyöläiselle iltalenkki luonnossa tekee aina hyvää. Suomessa on myös helppoa lähteä luontoon työpäivän jälkeen (ainakin Turun seudulla; miten asiat ovat pk-seudulla?). Voi aina vaihdella kaupungin ja luonnonhelman välillä ja illat ovat pitkään valoisia.

    Kesäisin minä tykkään arjessakin mennä go-with-the-flow periaatteella. Tekee, mitä jaksaa tai tykkää kesäiltoina. Meidän kompaktissa perheessä se onnistuu myös helposti.

    1. Kiitos 🙂
      Hiljaiset ajat kannattaa kyllä hyödyntää täysimääräisesti työssä. Olen itsekin nauttinut usein heinäkuun töistä. Valtaosa on silloin lomalla ja kaikki hiljenee. On hyvä aika keskittyä johonkin, mihin ei muuten niin voisikaan.
      Helsingissä on luonto lähellä, asuu sitten missä tahansa. Onneksi niin. Itse asun meren läheisyydessä ja vielä on metsiä ja kalliota olemassa. Iso osa vanhoista mustikkametsistä on jo rakennettu täyteen taloja. Harmi, mutta onneksi on vielä mahdollisuuksia vaikka kuinka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

On Key

Katso myös

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa. Kuvassa pääsiäismunia korissa.

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa sinulle. Tiedätkö mistä nimi Pääsiäinen juontuu? Piti vähän tutkia ja löytyi tämmöinen avaava kuvaus: Monissa kielissä pääsiäisen nimi tulee heprean

Maaliskuun valoja ja varjoja

Kevään kuukaudet etenevät vauhdilla. Maaliskuun valoja ja varjoja on katsaus kuukauden tapahtumiin. Koetun ja eletyn kautta rakentuu ymmärrys tähän päivään. Samalla tulee hieman tallennettua päiväkirjamaisesti

Kevätseuranta.

Kevätseuranta

Vuosi on edennyt niin pitkälle, että oma biologinen rytmini on asettunut kevätseuranta asentoon. Olen ollut vuosia kotisohvabongari ja seurannut lintujen pesimäpuuhia livekameroiden kautta. Suosikkinani on

Songlines, Australian seitsemän sisarta

Songlines, Australian seitsemän sisarta

Pari viikkoa sitten pääsimme tutustumaan Songlines, Australian seitsemän sisarta -näyttelyyn Tampereen Vapriikissa. En tiennyt kyseisestä näyttelystä yhtään mitään. Ehkä juuri siksi koin sen hyvin vaikuttavaksi

Helmikuun valoja ja varjoja. Kuvassa Juice Leskinen patsas

Helmikuun valoja ja varjoja

Kuukausi on taas vierähtänyt. Helmikuun valoja ja varjoja on katsaus menneisiin päiviin. Koetun ja eletyn reflektointi on välillä tarpeen. Samalla tulee hieman säilöttyä päiväkirjamaisesti asioita