19.12.
Joulu alkaa olla lähellä ja kovasti on Taavitsaisen talossa jo joulua valmisteltu. Vielä on tärkeitä paistamisia edessäpäinkin. Joulukinkku niistä varmasti tärkeimpiä. Kinkku on jo hankittu ja kotiin kannettu . Eevert on ajatellut paistaa sen oikein leivinuunissa, joten vahna uuni saa taas arvoisensa tehtävän juhlapöydän kuninkaan paistamisessa.
Kinkun kanssa tarvitaan tietenkin kunnon sinappia. Sellaisen Eevert valmistaa suvussa kulkeneen reseptin mukaisesti. Tarvikkeita kasatessaan Eevert jo tunteekin vastavalmistuneen, vielä lämpimän sinapin maun suussaan. Nyt täytyykin ryhtyä toimeen jo pikaisesti, että pääsee maistelemaan.
Moni asia on parhaimmillaan valmistusvaiheessa. Kakku- ja piparitaikinat eritoten. Eevertillä samaan sarjaan menee myös vielä lämmin sinappi. Siksipä Eevert on varannut hieman valmista kinkkua särpimeksi tänä tärkeänä päivänä.
Eevertin sinappiin tarvitaan:
2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
Mausteita voi sitten lisätä oman maun mukaan. Joskus Eevert on lisännyt pienen tilkan parhainta konjakkiakin mausteeksi.
Sokeri sekoitetaan sinappijauheeseen. Lisäätään joukkoon kiehautettu kerma ja munat, keitetään hiljalleen viitisen minuuttia sekoitellen, ettei pala pohjaan. Lisäätään suola ja balsamietikka. Seosta sekoitellaan kunnes on jäähtynyt ja laitetaan purkkiin tekeytymään ja maustumaan.
Maistiaiset
Ja hyvää tuli. Ensimmäinen purkillinen taitaa mennä samoin tein.