Ensimmäinen Adventti

Posted on Comments (0)

Suntio on tuonut kappeliin komean puun Eevertin metsästä. Kuusen hän on asettanut Kappelin etuosaan, missä kaikki voivat sen nähdä hyvin.

Joulupuu
Joulupuu

Siinä sen on hyvä olla ja ilahduttaa kyläläisiä koko joulunajan. Kuusen latvaan Suntio on kiinnittänyt tähden. Tähti kuvaa Beetlehemin tähteä, jonka kerrotaan syttyneen taivaalle silloin kauan sitten kun pieni Jeesus-vauva syntyi. Se opastamana itäisten maiden kuninkaat suunnistivat katsomaan syntynyttä lasta. On se ollut melkoinen supernova ja näkynyt pitkälle, höpötteli Suntio itsekkseen. Ja komea on Kappelinkin tähti. Se ei jää huomaamatta keneltäkään.

Kynttilät
Kynttilät

Hyvissäajoin Suntio on asettanut neljä Adventtikynttilää paikoilleen lukupulpetin päälle. Jokaisena sunnuntaina tästä eteenpäni sytytetään aina yksi kynttilä lisää palamaan. Sitten kun kaikki neljä kynttilää palavat on Joulu jo hyvin lähellä. (Isoissa kirkoissa kirjaliina on valkoinen, joka on suurempien juhlien väri, alttarilta löytyy Adventin varsinainen kirkollinen väri eli valkoinen.)

Ensimmäinen adventtisunnuntai, nöyrtymisen adventti on yksi suosituimmista juhlapyhistä. Perinteen mukaan evankeliumina on palmusunnuntaihin kuuluva kertomus Jeesuksesta, joka ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Siten adventti liittyy palmusunnuntain ja pääsiäisen tapahtumiin. Kirjaliinassa on palmunoksa somisteena muistuttamassa päivän tekstistä.

Ensimmäisiä kyläläisiä on jo saapunut Kappeliin. Moni tulee paikanpäälle hyvissä ajoin saadakseen hetken hiljentyä itsekseen ennen kappelihetken alkamista.

Penkissä
Kyläläinen penkissä

Ensimmäisenä Adventtina lauletaan yksi tutuimmista virsistä kaikissa kirkoissa ja varmasti myös monissa muissa tapahtumissa näihin aikoihin. Arvaatkin jo että kyseessä on Hoosianna-hymni. Se löytyy virsikirjasta ihan ensimmäisenä virtenä.

Ennen vanhaan hymniä mentiin kirkkoon kuuntelemaan kuoron esittämänä. Vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla seurakunta pääsi itse laulamaan sitä. Hoosiannan on säveltänyt  saksalainen muusikko Georg Joseph Vogler, joka toimi Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n hovikapellimestarina. Ensiesityksensä Hoosianna sai Ruotsissa noin v. 1796 säveltäjän itsensä uruilla esittämänä. Alkuun sitä laulettiinkin ruotsinkielellä.

Hoosianna! – huudahdus on oikeastaan rukous joka tarkoittaa ”oi auta, pelasta!”, mutta jo ennen Jeesusta sitä pidettiin yleisenä juhlahuutona ja riemunilmauksena. Suomen evankelis-luterilainen kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventista.

Kuusi illalla
Kuusi illalla

Illan himmetessä Kappelissa tuntui helisevän ja kahisevan jännittävästi. Suntion sisälle tuoma kuusi siellä alkoi itsekseen oikoa oksiaan ja heilutella neulasiaan siitä ilosta että saa olla Kappelissa kaikkien jouluilona.

Suntio ja Eevert toivottavat Sinulle oikein hyvää Adventin aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *