Kurssikeskus Kinanen

5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen

5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen

5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen

Oletko ankara itsellesi? Onko pahin kriitikkosi korvien välissä? Kaksi kovaa kysymystä suorittajalle. Haluan antaa sinulle 5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen ja lempeämpään elämään itsensä kanssa.

Alun kysymykset ovat todellisia. Olen pitkän työurani aikana ollut useissa keskusteluissa, joissa käsitellään omaa riittämättömyyden kokemusta jonkin asian hoitamisessa. On niin vaikea olla reilusti tyytyväinen siihen mitä tai miten on tehnyt, vaikka varmasti on tehnyt parhaansa jokaisessa tilanteessa. Ollaan helposti hyvin ankaria itselle ja puhutaan epäkunnioittavasti omaa persoonaa kohtaan. Tyytymättömyys estää nauttimasta elämästä ja onnistumisesta. Toki on aina kehittymisen varaa olemassa. Tänään on hyvä hetki keskittää ajatukset siihen, mikä on riittävän hyvää.

Osaamme olla myös kriittisiä fyysisille ominaisuuksillemme. Olen liian sitä tai tätä ja siksi en voi saavuttaa onnea, kumppania, työpaikkaa, rakkautta, hyväksyntää. Lista on loputon.

Tunnistatko tilanteita, joissa olet puhut itsellesi epäkunnioittavasti. Tänään pohdinnassa olevat 5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen, voivat olla auttamassa sinua olemaan lempeämpi itsellesi.  

1. Jätä vertailu

Huomaatko helposti vertailevasi itseäsi toisiin? Kuinka paljon paremmin he ovatkaan osanneet hoitaa asioita tai itseään. Jätä sellaiset taaksesi. Se ei välttämättä ole helppoa, mutta kannattavaa on aloittaa harjoittelu heti. Sinä olet upea ja hyväsyttävä juuri sellaisena kuin nyt olet. Sinä olet ainutlaatuinen tässä maailmassa ja hyvä niin. Olet arvokas itsenäsi. Jätä kaikki vertailu taaksesi ja keskity tähän hetkeen.

2. Menneet ovat menneitä

Ne voi todellakin jättää taakseen. Olemme voineet oppia menneistä asioista jotakin tärkeää, riittää että se osa on mukanamme tässä päivässä. Menneiden asioiden kanssa ei kannata jäädä muhittamaan mieltä tai vellomaan niissä. Ansaitset parempaa. Tämä päivä on sinun. Saat nauttia siitä ja innostua ihan mistä tahansa.

3. Kehu itseäsi joka päivä

Joka päivä löytyy asioita, joista voit vähän kehaista itseäsi. Kun onnistut, kun olet tyytyväinen johonkin tai kun huomaat ajattelevasi hyviä asioita. Haasteellisempaa se voi olla silloin kun kokee epäonnistuvansa jossakin. Vaan, mitä jos silloin käännät kokemuksen kokonaan päälaelleen: Tämä kakku onnistui oikein hyvin, seuraavalla kerralla muistan lisätä vielä leivinjauheen mukaan. Tai jos olet sortunut johonkin sellaiseen jossa olet halunnut rajoittaa itseäsi, niin muistuta itsellesi, että mitä tuosta: Huomenna on uusi päivä.

4. Riittävä on kyllin hyvää

Jätä täydellisyyden tavoittelu taaksesi. Aina on, ja tulee olemaan parantamisen varaa kaikessa. Se ei lopu koskaan. Opettele ajattelemaan, että se mitä olet ja mitä teet on riittävää ja sellaisenaan arvokasta. Keskeneräisyys elämässä kannattaa hyväksyä, jo senkin vuoksi, että se mahdollistaa kehittymisen niin monella tapaa. Aina voi löytää jotakin uutta ja innostavaa, jota kohti voi vapaasti lähteä löytämään.

5. Arvosta itseäsi

Kun huomaat arvostavasi itseäsi sellaisena kuin olet, tulet huomaamattasi myös ajattelevasi itsestäsi lempeämmin ja hyväksyvämmin. Se näkyy myös ulospäin. Vaikutat tyytyväiseltä elämääsi ja annat oman loistavan persoonasi hehkua hyvää mieltä myös ympäristöösi.

5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen

Itsesuggessio käyttöön

Nämä  5 vinkkiä parempaan itsensä hyväksymiseen toimivat eräänlaisena itsesuggestiona. Kun toistan niitä usein ja tietoisesti, niin vähitellen ne muuttavat myös tapaamme ajatella itsestämme. Uskomme siihen mitä toistamme ja se kasvaa. Pidetään siis huolta itsestämme myös puhumalla ja ajattelemalla itsestämme hyvää.

Artikkelikuva jossa on sydän, on tyttäreni Pauliinan ottama.

Youtubesta tukea

YouTuben löytöinä jätän sinulle käyttöön yhden rentoutusharjoituksen jonka avulla voit vahvistaa itsesi hyväksymistä ja rakastamista. Youtubesta löytyy paljon aineistoa joilla voimme kehittää itseämme tai rauhoittaa kiireisen arjen tuomaa säpinää. Meditaation julkaisija on Elina Tarpila

Aikaisemmin kirjoitettua

Sinun hyvä Elämä

Mitä voin luvata sinulle

5 vinkkiä siihen kun tekniikka koettelee

Mitkä ovat sinun vinkkisi parempaan itsensä hyväksymiseen

Nyt on sinun vuorosi. Mikä on sinun tapasi hyväksyä ja rakastaa itseäsi? Miten hoidat itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla? Mikä tekee sinulle hyvää ja auttaa pitämään valoa ja iloa elämässä?

Jaa artikkeli someen:

14 vastausta

 1. Hyvä & hyödyllinen artikkeli! Onhan se jännä miten harvoin sitä on täysin tyytyväinen tekemäänsä, vaikka lopputulos olisi kaikin puolin riittävä. En tiedä mitä hyötyä siitä on, että vaatii itseltään liikoja. Olen onneksi aika hyvin oppinut ottamaan iisimmin ja todennut, että hyvä lopputulos riittää usein. Aina ei vaan kerkiä täydellisyyttä tavoitella. Loppupeleissä saattaa voida paljon paremmin tällä asenteella.

  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Riittävä on usein parempi lopputulos kuin jatkuva kilpailu itsensä kanssa ja täydellisyyden tavoittelu.

 2. Hyviä vinkkejä!
  Oma tärkein vinkki on se, että nauti arjesta, opettele pitään tavallisesta arjesta. Toinen vinkki voisi olla se, että ole itsellesi armollinen. Ihan kaikessa. 🙂

  1. Armollisuus on tärkeä asia omassa hyvinvoinnissa. Itseä kohtaan ja toisia kohtaan, elämä tasapainottuu ja verenpaine laskee, kun mieli ei vedä kierroksia niin paljon eri asioiden vuoksi. Tasainen ja jopa vähän ”tylsä” elämä on ihmiselle hyväksi 🙂

  1. Oma hoksaaminen auttaa kyllä paljon ja vie eteenpäin. Silloin saa katkaistua sen kriittisen äänen ja suunnattua sitä muualle.

  1. Totta, joskus sitä miettii, että missä kohtaa elämää se kriitikko hiipii olkapäälle nujertamaan hyvin kehittymään alkanutta itsetuntoa. Lapsella sitä ei syntymälahjana kuitenkaan ole. Kokemus on opittua jostakin elämän varrelta.
   Parasta tietenkin on, että voimme myös oppia pois itselle vahingollisista tavoista.

 3. Hyviä vinkkejä! Ja tuli sopivaan aikaan, kun havahduin viikonloppuna siihen, miten ankara olen taas itselleni ollut. Onneksi ikä auttaa jonkin verran tässäkin asiassa, mutta harjoituksiakin on varmasti hyvä tehdä 🙂

  1. Kiitos 🙂 Havahtuminen on hyvä asia. Kun tiedostaa asian, niin sille voi jotakin tehdä ja kääntää tilanteen itselle rakentavammaksi.

  1. Niin se taitaa olla. Sillä kriitikollakin on joitakin herkkyysaikoja, jolloin erityisesti nostaa esiin kaikkea mitä ei tarvitsisi. Kaikkea hyvää sinulle.

 4. Olen todella ankara itselleni, mutta en vertaa itseäni toisiin koskaan. Menneessä vellominen on itsellä sitä, että mietin miten tekisin saman asian tulevaisuudessa paremmin. Se on myös asia mitä pitää tässä omassa työssäni nuorten kanssa tehdä. Mutta siihen ei jäädä kiinni. Meillä on vuosittain kehityskeskustelut, joten sitä kautta katsotaan miten on parantanut työtään.

  1. Menneestä oppiminen ja sen mukaan eteenpäin meneminen ja katsominen on kyllä viisasta. Prosessi etenee eikä jää paikalleen pyörimään. Oman työni näkökulmasta toimin samoin. Tarkastellaan sitä mitä on tai mitä on tapahtunut, mietitään onko tarvetta muutokselle ja jos on niin tehdään sopivan kokoinen suunnitelma jota seurataan. Näin saa näkyväksi sen oman kehittymisen polun ja huomaa mitä hyvää on tapahtunut elämässä. Kannustavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

On Key

Katso myös

Oy minä ab. Kuvassa muumimuki jossa kuvana on Mörkö

Oy Minä Ab

Tänään puhutaan itsensä johtamisesta ja oman hyvinvoinnin edistämisestä sen kautta. Tutustuin tarkemmin malliin, joka tunnetaan nimellä Oy Minä Ab mallina. Se on Pentti Sydänmaanlakan tuoma

Kolme asiaa elämästä. Vuorimaisema, jossa ihminen istuu taukopaikalla puusta veistetyllä tuolilla

Kolme asiaa elämästä

Blogeissa on paljon mukavaa luettavaa ja usein myös pieniä haasteita. Kolme asiaa elämästä on haaste jossa pysähdytään eri teemojen ääreen.

Huhtikuun opit ja flopit

Huhtikuun topit ja flopit. Taas on yksi ihanan keväinen (ja takatalvinen) kuukausi takana ja aika katsastaa huhtikuun opit ja flopit. Tämä on sarja, jonka aloitin vuoden alussa.

Pidä pöntöstäsi huolta

Pidä pöntöstäsi huolta

Kevät keikkuen tulevi. Se on hyvin pitänyt paikkansa tämän kevään osalta. Hyvin vaihtelevia ovat kelit olleet. Keväisin on ajankohtaista myös huoltaa ja rakentaa linnuille pönttöjä