Kurssikeskus Kinanen

Oletko joskus huomannut, että pelkkä arki väsyttää? Vähitellen huomaat jopa uupuvasi arkisista rutiininomaisista tehtävistä, jotka aikaisemmin teit itseltäsikin huomaamattomasti? Minä olen huomannut ajoittain arkeen väsymystä, ilman mitään erityistä syytä tai vaikka sairautta.

Väsymiseen tai turtumiseen vaikuttavat varmasti monet asiat, joita on mahdotontakin kaikkia kartoittaa. Joskus syy-seuraussuhteet pystyy jäljittämään, mutta ei ollenkaan aina.

Sairauden mukanaan tuoma väsymys saattaa vaikuttaa pitkäänkin, vaikka itse tauti olisi selätetty ja poissa päiväjärjestyksestä. Se voi vielä hyvin ymmärtää, kun katsoo omaa elämäänsä taaksepäin.

Lievän koronan sairastaminen heijastui itselläni uuvuttavana väsymyksenä vielä reilu neljä kuukautta itse sairastamisen jälkeen. Kokemus oli enemmän sellainen, että tällaista tämä nyt jatkossa tulee aina olemaan. Ei edes syntynyt ajatusta siihen, että tilanne voisi vielä muuttua. Väsymys oli omalla tavallaan kroonistunut yleiseksi kokemukseksi elämästä. Päällimmäisenä oli vain selviytyminen päivittäisistä vaateista.

Kroonistunut väsymys

Uupumus ja väsymys voi myös kroonistua, olla loputonta ja selittämätöntä väsymystä. Uupumus on vielä aika vähän tutkittu kokonaisuus, vaikka sen kanssa kamppailee tänä päivänä yhä useampi ihminen.

Selittämätön väsymys on kokemusperäinen tapa kohdata elämää. Taustalla ei aina pysty näkemään selittäviä tapahtumia, kuten sairautta tai olennaisesti arkea muuttavaa kriisiä. Väsymys voi tulla elämään hivuttamalla.Jatkuva henkinen tai psyykkinen kuormitus voi vaikuttaa ihmisen yleisvointiin niin, että keho ja mieli uupuu.

Tällaisia voivat olla haasteelliset ihmissuhteet, talouteen liittyvät huolet, perheen tai muiden läheisten vaikeat elämäntilanteet yms. aiheuttavat herkästi uupumusta. Se on tulkittavissa niin, että pitkäaikainen stressi antaa vähitellen signaaleja ja viestejä siitä, että on aika levätä. Näitä emme aina havaitse ja tilanne kehittyy edelleen. Stressistä kirjoitin aikaisemmin artikkelissa 5 toimivaa keinoa stressin vähentämiseen.

Keskushermosto oppii pian väsymyksen ja uupumuksen mekanismin mallin, joka aiheuttaa sen, että väsymys on aina läsnä. Arki väsyttää sillä tavalla, että nukkuminen ei vaikuta virkistävästi.

Vaikeasti kroonistunut väsymys, joka on kestänyt yli 6kk tai diagnosoitu väsymysoireyhtymä kaipaa jo tarkempaa tutkimista ja ammatillista apua.

Mitä voin tehdä kun arki väsyttää

Tässä artikkelissa pysähdyn hieman varhaisempaan vaiheeseen. Miten voi auttaa itseään jo ennen kuin uupumus muuttuu krooniseksi tai siitä löytyy vakavamman masennuksen elementtejä. Jokaisen elämään liittyy kausia, jolloin väsyttää enemmän tai arki ei vaan innosta ja kokee masennusta. Ne ovat luonnollisia tapoja reagoida elämään ja ympäristöön. Ongelmalliseksi ne muuttuvat silloin, jos tilanteet pitkittyvät, eikä ulospääsyä tavoita. Ennaltaehkäisy ja itsensä tuntemisen osaaminen nousee tärkeäksi avuksi. Mitä paremmin tunnemme omat tapamme reagoida tiettyihin tilanteisiin, sitä paremmin löydämme omat selviytymiskeinomme tilanteen muuttamiseen.

Katsotaan muutamaa erityistä tapaa hoitaa itseään stressin tai tunnistamattoman uupumuksen kohdatessa. Näistä on ollut apua itselleni silloin kun olen havainnut, että on syytä pysähtyä.  

1. Riittävä uni

Riittävä uni on monelle tietty tuntimäärä, jolloin on saanut unta niin paljon että arjen askareet sujuvat hyvin. Tuntimäärä ei aina ole se olennaisin, vaan unen laatu. Pitkienkin unien jälkeen voi tuntea itsensä hyvin väsyneeksi. Se ehkä kertoo siitä, että saatu uni ei ole ollut palauttavalla tasolla tai vuorokausirytmi ei ole ihanteellinen juuri itselle. Yöuni on usein palauttavampaa kuin johonkin toiseen vuorokauden aikaan saatu tuntimääräisesti riittävä uni. Pimeän aikaan erittyy tiettyjä hormoneja, jotka vaikuttavat saatuun uneen.

Unirytmi tai vuorokausirytmi saattaa häiriintyä monestakin syystä ja välillä ihan ilman erityistä syytä. Uni ei tule, herää väärään aikaan tai saatu uni on niin pinnallista, että kokee olevansa melkein hereillä. Omia hälytysmerkkejä tunnistan ainakin sellaisissa kohdissa, kun herätessäni huomaan, että aivot askartelevat jonkin arkeen liittyvän asian tai ongelman ratkaisemisessa.

Unihygieniasta huolehtiminen voi joskus auttaa asiaa jo huomattavasti. Netistä löytyy paljon unihygieniaa käsitteleviä artikkeleita. Tässä yksi Pihlajalinnan kirjaama listaus, joka toimii hyvänä perusasioiden koontina:

  • Pidä huolta omista iltarutiineista, kuten esimerkiksi ilta- ja hampaidenpesut sekä nukkumaanmenoajat. Pyri toistamaan hyväksi havaitut rutiinit eli käy nukkumaan samoihin aikoihin joka ilta, jos mahdollista. Herää myös samoihin aikoihin. Näin virität sisäisen kellosi oikeaan aikaan ja nukkuminen on helpompaa.
  • Iltaisin on hyvä rauhoittua ja välttää suurempia ponnisteluja ja rasitusta. Puhelimet ja televisiot olisi hyvä sulkea ajoissa ennen nukkumaanmenoa, jotta aivot eivät kävisi ylikierroksilla.
  • Älä nauti enää mitään piristävää, kuten kahvia, teetä tai energiajuomia iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Myös alkoholia kannattaa vältellä, jos on nukahtamisvaikeuksia.
  • Makuuhuone on hyvä olla rauhan tyyssija, jotta nukahtaminen olisi helpompaa. Pyhitä makuuhuone nukkumiselle ja vältä elektronisia laitteita siellä. Makuuhuoneen on hyvä olla muita huoneita hiukan viileämpi.
  • Säännöllinen liikunta vähintään kaksi kertaa viikossa parantaa unenlaatua.
  • Vältä päiväunia, jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa iltaisin.
  • Aineenvaihdunta on hitainta iltaisin, joten kevyt iltapala pari tuntia ennen nukkumaanmenoa on paras keino edesauttaa nukahtamista.
  • Jos et saa unenpäästä kiinni puolessa tunnissa, kannattaa nousta ylös hetkeksi ja palata sänkyyn vasta, kun alat tuntemaan itsesi väsyneeksi uudelleen.
  • Keksi itsellessi jokailtainen, rentouttava rituaali ennen nukkumaanmenoa. Tämä valmistelee mielen nukkumiselle . Kokeile esimerkiksi helppoja mindfulness-harjoituksia.
  • Viileän makuuhuoneen ja lämpimien sukkien yhdistelmä auttaa monilla nukahtamista.

2. Ulkoilu ja kevyt liikunta

Ihminen on fyysinen monella tapaa. On hyvä pitää päivittäisessä rytmissä mukana itselle riittävästi ulkoilua ja liikuntaa. Pelkkä kävely on monelle oman hyvinvoinnin näkökulmasta riittävää. Liikunnan ei tarvitse olla suorittamista ja tavoitteellista, jos se ei tunnu oikeasti itsestä hyvältä.

Liika liikunta ja yrittäminen voi päinvastoin heikentää myös yleistä hyvinvointia. Ihminen tarvitsee palautumista fyysisestä rasituksesta yhtä paljon kuin henkisistä koettelemuksista. Kaikessa on kohtuus se olennainen. Kohtuus voi olla meillä kaikilla erilainen. Siksi on vaikea määritellä mikä on riittävästi. Itse ajattelen, että se riittävyys omalla kohdalla määrittyy sen kautta, mikä tuntuu hyvältä ja minkä tekee mielellään uudelleen seuraavana päivänä. Oman kehon mahdollisuudet ja terveyden huomioon ottaminen on tärkeää. Pienikin liikunta kohentaa mielialaa ja vähentää masennusta ja ennaltaehkäisee sairauksia.

3. Ravinto

Ravitsemus on kolmas hyvinvointia edistävä asia. Tästäkin on montaa koulukuntaa olemassa ja jokainen kertoo sen miksi juuri näin pitäisi syödä voidakseen hyvin.

Kolme tärkeintä kulmakiveä ravitsemuksessa ovat riittävyys, monipuolisuus ja laatu. Ravinto vaikuttaa ihmiskehossa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Liian niukka ravinnonsaanti vaikuttaa yllättävänkin nopeasti myös mielialaan ja virkeyteen.

Monipuolisuus on välillä tänä päivänä haaste. Silloin kun taloudesta on tiukkaa, niin ruokakaupan valintoihin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota. Raaka-aineiden tai tuotteiden valinta saattaa jäädä hyvin suppeaksi. Vähän aikaa keho kyllä pärjää yksipuolisellakin ravinnolla ilman ongelmaa. Luonnollista on, että jos tai kun joutuu syömään yksipuolisesti niin kaikkia kehon tarvitsemia ravintoaineita ei saada riittävästi.

4. Sosiaaliset suhteet

Ihmissuhteet vaikuttavat yleiseen hyvinvointiin ja arjen jaksamiseen erityisellä tavalla. Onko lähellä ihmisiä, joiden kanssa olen vuorovaikutuksessa tai joiden puoleen voin kääntyä. Vai keskittyykö olemisen kodin seinien sisälle, jolloin kanssakäyminen on hyvin rajattua tai sitä ei ole ollenkaan. Olemme kaikki erilaisia sen suhteen, millainen sosiaalisten suhteidemme verkosto on. Joku kaipaa ympärilleen paljon ihmisiä voidakseen hyvin. Toinen taas on täysin tyytyväinen siihen, että tunnistaa yhden sellaisen ihmissuhteen elämässään, joka tuo riittävää turvaa ja kanssakäymistä. Aina ei tarvita suuria verkostoja ympärille. Asiaa on tutkittukin ja sitä kautta todettu, että ihmissuhteissa laatu on merkittävämpi kokemus kuin määrä.

On elämässä sitten isompi tai pienempi joukko läheiseksi kettuja ihmisiä, niin hyvä ohje itselle on, että pitää näistä suhteista huolta. Yhteyden pito, kuulumisten jakaminen, yhteinen tekeminen tai kohtaaminen auttaa arjen jaksamisessa. Ihminen palautuu myös toisten seurassa saadessaan jakaa kokemuksiaan ja asioita toisten kanssa.

Arki väsyttää

Kun arki väsyttää on tärkeää pysähtyä

Ja antaa itselle hetki aikaa miettiä sitä, millainen omakokemus on riittävästä unesta, liikunnasta, ravinnosta ja ihmissuhteista. Ovatko ne sellaisia kuin haluaisin niiden olevan. Vai kaipaako jokin osa erityistä huomiota, jotta voisin itse paremmin. Mitä se olisi? Mikä olisi oma keino vaikuttaa asiaan? Mitä eniten kaipaat tältä päivältä? Millainen on se ensimmäinen askel virkeämpään huomiseen? Vai onko koettu arjen väsymys luonteeltaan sellaista, että tarvitsen siihen ulkopuolista apua tai tukea?

Toivotan sinulle oikein hyvää keväistä päivää. Tee jotakin sellaista, joka tuottaa sinulle hyvää mieltä ja oloa. Tänään on aikaa sille 🙂

Mitä teet silloin kuin teet itsellesi parasta mahdollista hyvää, joka palauttaa ja virkistää sinua?

Jaa artikkeli someen:

10 Responses

  1. Hyviä elämänhallintaohjeita. Ihminen tosiaan on monen asian summa, ja väsymisen myöntäminen ei aina helppoa ole. Jos sitä edes itse tunnistaa. Ennaltaehkäisy on myös tärkeää meille jokaiselle. Näillä askelmerkeillä voi jo tehdä paljon sen eteen. Itse palaudun, kun saan rauhassa tehdä jotain.. yksin.

    1. Niinpä, tuo myöntäminen ja tunnistaminen on usein aika iso juttu. Saattaa mennä liian pitkälle ennen kuin itse tai keho ilmoittaa, että nyt riittää. Olen huomannut että kun ikää tulee, niin tarvitsee enemmän aikaa palautumiseen kuin nuorempana.

  2. Kyllä, olen huomannut! Itseäni kuormittavat erityisesti (ja melko säännöllisesti arjen jatkuttua pitkään ilman kunnon taukoja) työarjen-kotiarjen-lapsiarjen kombo. Olen huomannut,. että kun väsymys hiipii, on hyvä pysähtyä. Karsia kaikki ns. ylimääräinen ja tehdä sellaisia asioita, joista oikeasti tykkää. Ilman rutiininomaisuutta ja ilman minkäänlaista pakkoa. Parasta on, jos saa lapsen mummolaan yökylään. Silloin voi itse olla vain, tehdä asioita, joista pitää ja rentoutua omassa ylhäisyydessään tai puolison kanssa. Toinen hyvä kikka on painaa jarrua työssä. Oikeasti pohtia, minkälaisia töitä on pakko tehdä, mitkä voivat hetken odottaa – ettei tulisi kuormitusta ja kaaosta. Itse en väsy usein, ja olen huomannut, että nimenomaan omasta hyvinvoinnista huolta pitäminen (uni/lepo, liikunta ja hyvä ravitsemus) auttavat siinä, ettei arjessa väsy tai ettei väsymys ainakaan ole kokoaikaista.

    1. Näin on, taukoa tarvitsee vaikka olisi kuinka mielenkiintoista tekemistä ja elämää. Tekemättömyyden ja tylsyydenkin aikoja tarvitaan oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Eletään niin vahvasti suorittamisen ympäristössä, että sille tarvitsee välillä järjestää tilaa.
      Pienten lasten kanssa oman ajan saaminen ei ole niin vain mahdollista. Isovanhemmat ovat rikkautta kyllä monella tapaa.

  3. Näinhän se on, silloin kun arki väsyttää ja vie voimia, on tosi vaikeaa löytää hetkeä pysähtymiseen. Yrittää vain puskea eteenpäin siinä toivossa, että lopussa kiitos seisoo. Mutta kun sitä ei sieltä löydy… Omasta henkisestä terveydestä on pakko huolehtia, vaikka se joskus tuntuukin sivuseikalta. Turvaverkosto tai ammattilainen voi olla ratkaisuna silloin, kun mikään muu keino ei auta.

    1. Niinpä, oma hoksaaminen on välillä hukassa. Ensiarvoista on pitää huolta omasta itsestä. Lipashtaa niin helposti siihen että hoitaa toisia niin että unohtaa itsensä kokonaan. Tervettä itsekkyyttä on antaa aikaa omaan huoltoon.

    1. Päivärytmi on yllättävän merkityksellinen. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, että elämässä ja koko luomakunnassa toteutuu rytmi, joka pitää hyvää yllä. Ihminen ei siitä rytmistä poikkea, vaan tarvitsee sitä myös voidakseen hyvin.

  4. Hyviä ohjeita! Mua palauttaa ja virkistää se, kun saan olla yksin ja esim. teen kivoja kotiaskareita kiireettä, valokuvaan, kirjoitan tai käyskentelen luonnossa. Myös hyvä seura voi toki myös virkistää, mutta ei niinkään useimmiten palauta.

    1. Kiitos kommentista 🙂 Niin totta tuo että kiireetön puuhastelu mielekkäiden kotitöiden tai mukavan tekemisen kanssa on yllättävän palauttavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

On Key

Katso myös

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa. Kuvassa pääsiäismunia korissa.

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa

Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa sinulle. Tiedätkö mistä nimi Pääsiäinen juontuu? Piti vähän tutkia ja löytyi tämmöinen avaava kuvaus: Monissa kielissä pääsiäisen nimi tulee heprean

Maaliskuun valoja ja varjoja

Kevään kuukaudet etenevät vauhdilla. Maaliskuun valoja ja varjoja on katsaus kuukauden tapahtumiin. Koetun ja eletyn kautta rakentuu ymmärrys tähän päivään. Samalla tulee hieman tallennettua päiväkirjamaisesti

Kevätseuranta.

Kevätseuranta

Vuosi on edennyt niin pitkälle, että oma biologinen rytmini on asettunut kevätseuranta asentoon. Olen ollut vuosia kotisohvabongari ja seurannut lintujen pesimäpuuhia livekameroiden kautta. Suosikkinani on

Songlines, Australian seitsemän sisarta

Songlines, Australian seitsemän sisarta

Pari viikkoa sitten pääsimme tutustumaan Songlines, Australian seitsemän sisarta -näyttelyyn Tampereen Vapriikissa. En tiennyt kyseisestä näyttelystä yhtään mitään. Ehkä juuri siksi koin sen hyvin vaikuttavaksi

Helmikuun valoja ja varjoja. Kuvassa Juice Leskinen patsas

Helmikuun valoja ja varjoja

Kuukausi on taas vierähtänyt. Helmikuun valoja ja varjoja on katsaus menneisiin päiviin. Koetun ja eletyn reflektointi on välillä tarpeen. Samalla tulee hieman säilöttyä päiväkirjamaisesti asioita