Linnareissulla
Harmaiden ja sateisten päivien ohjelmaksi Eevert on suunnitellut myös paikallisiin nähtävyyksiin tutustumista.
Tänään vuorossa oli Ambrasin linna Innsbruckin tuntumassa.
Tässä sitä riittääkin vähäksi aikaa tutkimista, tuumaili Eevert mielessään. Historia on aina mielenkiintoista, sillä sen kautta voidaan nähdä elämää laajemmassa perspektiivissä.
Varsin terhakkaan nuorukaisen haarniska oli heti ovensuussa vastaanottamassa tulijoita.
Linnan sivurakennuksista alkava näyttely oli täynnänsä haarniskoja. Isoja ja pieniä, kirjailtuja ja pelkistettyjä. Komeita kaikki.
Muutama sotaratsu ja ritari peitsineen oli mahtunut saleihin.
Ovat ne ritarit olleet vahvoja miehiä! Rautaa päällä ja melkoisen massiivisia peitsiä. Niitäkin niin montaa lajia, että aihetta tuntematon ei olisi osannut edes arvata kuinka paljon.
Hallitsijoita tutkaillessa meni tovi. Habsburgien sukujuuret seikkailevat melkoista siksakkia varhaisempien aikojen Euroopan valtakuntien kesken. Siinä on vaikea pysyä ihan kärryillä, mutta aina voi nyökkäillä sujuvasti linnan saleissa olevien kymmenten tai ehkäpä satojen Habsburgien potrettejen äärellä. Osasi sitä vallasväki ennenkin teettää itsestään selfieitä 🙂
Espanjalainen sali on yksi kauneimmista renesanssiajan saleista. Se rakennettiin linnaan Ferdinand II:n edustustilaksi.
Nykyään salissa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia ja viimeisen konsertin jäljiltä ovat tuolirivistöt vielä paikoillaan.
Sali on kaikkiaan 43 metriä pitkä.
Oli linnassa aistittavissa vähän romantiikkaakin. Ferdinand II oli salaa naimisissa kauppiaan tytär Philippine Welserin kanssa. Mahtava suku ei alkuun hyväksynyt erisäätyistä puolisoa.
Niinpä avioliitto oli pidettävä salassa siihen saakka kunnes Keisari Ferdinand I hyväksyi poikansa liiton. Philippine rakennutti linnaan kylpyhuoneen. Kokonaisuuteen kuului 160cm syvä kupariallas puheutumishuoneineen ja se oli 1500-luvun elämässä todellista luksusta. Lämmin vesi altaaseen johdettiin viereisestä huoneesta jossa vesi lämmitettiin suuressa muuripadassa. Kuumien kivien avulla veden lämpötilaa tasattiin tarpeen mukaan.
Linnan sisäpiha on yhtä suurta maalausta.
Kuvat olivat ajalle tyypillisiä sankareita, ruhtinaita tai sitten Vanhan Testamentin vahvoja kohtauksia.
Linnan ylemmissä kerroksissa on potrettien lisäksi myös erikoisempaa taidetta alueen materiaaleista.
Veistos on Hans Leinbergerin puutyö vuodelta 1520.
Linnan kappelin rauhassa Eevert vietti tovin hengähtäen. Itävallassa täytyy linnoissakin kiivetä korkeita portaita pitkin aina vain yläspäin.
Hieno kokemus, tuumi mies illalla kortteerissaan väsyneena mutta onnellisena.