Elämäntaitomentori on tukena arjessa. Mentori on henkilö, joka tarjoaa ohjausta ja tukea henkilökohtaisessa elämässä, auttaen saavuttamaan tavoitteita, parantamaan elämänlaatua ja löytämään tasapaino eri elämänalueiden välillä.
Tänään käsittelen hieman laajemmin sitä mitä elämäntaito on ja miten itse voin elämäntaitomentorina tarjota tukea arjen haasteisiin.
Elämäntaidot ovat laaja kokonaisuus ja voi sisältää käytännössä kaikkea sitä mitä elämässä kohdataan ja minkä kanssa eletään.
Mitä tarkoitetaan elämäntaidoilla?
Itsetuntemuksen kehittäminen
Itsetuntemuksen sisältää ajatuksen omin vahvuuksien, voimavarojen ja selviytymisen taitojen hallinnasta. Itsetuntemus kehittyy läpi elämän. Varhaisimmat oman itsen oivallukset ovat jo varhaisessa lapsuudessa. Kehittymisen mukana tulee uusia oivalluksia ja löytöjä.
Omien vahvuuksien kautta myös itseluottamus vahvistuu. Tietää että vaikeistakin tilanteista voi selviytyä. Tai olla tukena toiselle hänen kipukohdissaan. Auttaminen ja avun vastaanottaminen on monesti vastavuoroista.
Tunteiden ymmärtäminen
Tunteet ovat se vaikea rasti. Niitä tulee ja menee. Osa tunnistetaan ja joidenkin kanssa joudutaan ihmettelemään, että mitä nyt tapahtuu. Mitä paremmin tuntee itsensä, sitä levollisemmin pystyy suhtautumaan suuriinkin tunnemyrskyihin. Tunteiden hallitseminen voi olla vaikeaa, mutta voimme oppia sitä millä tavoin reagoimme tai toimimme jonkin tietyn tunteen vallatessa mielen.
Omien tunteiden tunnistaminen auttaa myös ymmärtämään toisen tunteita ja asettumaan hänen tilanteeseensa. Kutsumme sitä empatiaksi.
Empatiakyky ohjaa meitä kiinnostumaan toisen näkökulmasta, ilman että pyrimme ratkaisemaan hänen ongelmansa ja tietämään mitä toinen tarvitsee.
Vuorovaikutus ja ihmissuhteet
Elämäntaitojen keskiössä on toisten kanssa eläminen. Ihminen on sosiaalinen luonnostaan ja elää erilaisissa ryhmissä. Vuorovaikutustaidot nousevat merkittäviksi. Kyky elää toisten kanssa luo turvallisuutta itselle, mutta myös muille. Luottamus, läheisyys ja vaikka yhteiset pyrkimykset ovat helpompia saavuttaa, kun ihmissuhdetaidot ovat kunnossa.
Jokainen kyllä tunnistaa, että tämä ei aina ole helppoa. Syntyy ristiriitoja tai vakavia näkemyseroja. Suhteet voivat kariutua miljoonista syistä. Vuorovaikutusta voidaan vahvistaa ja harjoitella eri keinoin.
Ongelmanratkaisukyky
Elämäntaitoihin selkeästi liittyvä kyky tai taito on myös ratkaista ongelmia, tehdä päätöksiä sekä löytää mielekkäitä ratkaisuja asioihin. Joudumme päivittäin erilaisiin tilanteisiin, jossa käytämme tätä elämänhallinnan osaa hyödyksemme.
Joskus päätöksen tekeminen on vaikeaa, syystä tai toisesta. Ehkä vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti tai sitten vain luontainen arkuus estää tekemästä päätöksiä.
Stressinhallinta
Stressinhallinta ja resilienssi eli kyky sietää epävarmuutta ja muutosta elämässä, ovat nekin tärkeitä osia elämänhallinnan kokonaisuudessa. Nämä ovat luonteeltaan muuttuvia elementtejä eli niihin voi vaikuttaa muut elämänkokemukset heikentävästi tai vahvistavasti. Kumpikin on luonnollinen tapa reagoida kohdattaviin asioihin.
Taloudenhallinta
Tämän päivän elämässä taloudenhallinta ja sen haasteet korostuvat. Henkilökohtainen talous voi romahtaa ja sen hallinnasta voi olla vaikea saada uudelleen kiinni. Ehkä taloudenhallinta ei ole koskaan elämän keskiössä ja siksi hallinta on vierasta. Tai sitten talous on ollut niin vahvoissa kantimissa, että ei ole tarvinnut siihen erityisemmin perehtyä. Taloudenhallinnan muotoja on varmasti yhtä paljon kuin ihmisiäkin.
Tuunaa taloutesi kurssilla usein havahdutaan siihen, että taloudenhallinta on karannut käsistä. Onneksi on olemassa keinoja, joilla sitä voi tukea ja asioita, joita voi oppia. Talouden tasapaino tuo turvallisuutta ja luottamusta huomiseen ja selviytymiseen.
Terveys ja hyvinvointi
Tässä kohtaa ajattelen, että tarvitsemme ymmärrystä siihen, että pidämme itsestämme hyvää huolta myös fyysisesti. Se tarkoittaa riittävää ymmärrystä terveellisestä ruokavaliosta, liikunnasta sekä työn ja levon suhteesta. Kaikki ei varmastikaan aina ole ihanteellisessa tasapainossa, mutta riittävä on kyllin hyvää tässäkin asiassa.
Mielen hyvinvointi on toinen iso asia tässä kohtaa. Mieli järkkyy ja oireilee, se ei katso yhteiskunta-asemaa tai varallisuutta. Mielen ongelmien kanssa olemme samalla viivalla. On tärkeää huolehtia myös mielen hoitamisesta. Ruokkia sitä mitkä tuottavat hyvää ja rakentavat. Taitoa hakea apua ja tukea silloin kun omat voimat syystä tai toisesta hiipuvat. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.
Luovuus ja innovaatiokyky
Nostan peruselämänhallinan osaksi myös luovuuden. Ihminen on luontaisesti luova ja innovoiva eli on tarve ja halu löytää uusia ratkaisuja ja kehittää asioita esim. toimivammiksi. Monet asiat haittaavat luovuuden kokemusta. Jo pelkästään ikä tuo siihen muutoksia. Pieni lapsi on luova ja kokeileva. Mitä vanhemmaksi tulee, niin tämä ominaisuus heikkenee.
Itse korostan havainnoimaan luovuuden osuutta elämässä. Olen käynyt työuupumuksen läpi ja vasta se, kun luovuus katosi luovasta elämästäni havahdutti siihen, että jotakin on nyt pielessä. Kesti vuoden löytää luovuus uudelleen. Moni uupumuksen tai masennuksen eläneistä tunnistavat tämän saman ilmiön.
Sisäinen motivaatio
Elämän palo, syy elää ja tavoitella elämässään jotakin perustuu motivaatioon. Ilman motivaatiota asiat jäävät puolitiehen tai kokonaan sivuun, vaikka ymmärtäisikin että se olisi itselle tärkeää. Ei jaksa, ei viisi, ei huvita.
Motivaatiolla on mieletön voima. Se vielä läpi vaikeuksien ja etsii käyttökelpoisia selviytymiskeinoja. Suomalainen sisu on tässä myös keskeisenä. On rohkeus tehdä päätöksiä ja edetä kohti niitä vaikeuksista huolimatta.

Miten voi kehittää elämäntaitoja
Elämäntaitojen kehittäminen on mahdollista läpi elämän. Tietoisesti ja joskus ihan huomaamatta voi havaita omia vahvuuksia ja ominaisuuksia, jotka tukevat elämästä selviytymistä.
Koulutus ja oppiminen
Osallistuminen kursseille, työpajoihin ja seminaareihin, jotka keskittyvät elämäntaitojen kehittämiseen. Järjestöt, seurakunnat ja muut yhteisöt järjestävät erilaisia kursseja, jotka tukevat elämänhallintaa.
Itsearviointi ja reflektio
Säännöllinen oman toiminnan ja edistymisen arviointi sekä oppimiskokemusten reflektointi. Opiskelijat käyttävät yleisesti oppimispäiväkirjaa opintojensa lomassa. Samaa menetelmää voi käyttää myös arjessa pitämällä päiväkirjaa oman elämänsä huomioista. Se tekemiseen on tarjolla monia mahdollisuuksia. Suljettu ja salainen päiväkirja on helppo ja pitää hyvin salaisuutensa. Joku toinen kaipaa omien pohdintojensa tueksi myös muiden kommentteja. Nykypäivän verkkomaailma tarjoaa siihen myös välineitä, jos haluaa.
Tärkeintä on oppia omasta itsestään ja tavastaan toimia. Löytää vahvuuksia ja elämässä kiinni pitäviä asioita.
Harjoittelu ja kokemukset
Käytännön harjoittelu ja uusien kokemusten hakeminen, jotka tarjoavat mahdollisuuden soveltaa ja kehittää taitoja. Erityisesti ihmissuhdetaidot kehittyvät, kun niihin altistaa itsensä. Monenlaiset ryhmät ovat luontaisesti loistavia paikkoja harjoituttaa omaa asettumistaan ryhmään ja toimintaansa siellä. Harrastukset, opiskelu, työ ja muu mielekäs tekeminen kokoaa ihmisiä yhteen.
Elämäntaitomentori on tukena arjessa
Elämäntaitoja voi kehittää myös elämäntaitomentorin tai coachin kanssa, joka tarjoaa henkilökohtaista ohjausta ja tukea siihen mitä juuri nyt tarvitset.
Mentorin kanssa työskentely ei edellytä, että omat asiat olisivat jo solmussa tai mahdottomia ratkaistavia. Mentorisuhde voi alkaa arjen jakamisella ja haluna peilata asioita toisen, ulkopuolisen, henkilön kanssa.
Elämäntaitomentori ei ole terapeutti, mutta keskustelu ja työskentely mentorin kanssa voidaan kokea terapeuttisena. Elämäntaitomentori on tukena arjessa hyvin matalalla kynnyksellä. Tarvittaessa tehdään myös palveluohjausta eteenpäin.
Elämäntaidot ovat keskeisiä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja menestykselle sekä henkilökohtaisessa elämässä että työelämässä. Niiden kehittäminen on jatkuva prosessi, joka vaatii myös tietoista harjoittelua ja sitoutumista.
Elämäntaitomentori Mare on käytettävissäsi

Toimin elämäntaitomentorina ja asiakashaku on jo avoinna. Varaa aikasi täältä KLIK
Elämäntaitomentorina työskentelyni perustuu luottamukselliseen ja kannustavaan yhteistyösuhteeseen, jossa sinun tarpeesi ja tavoitteesi ovat keskiössä. Mentorointi toteutuu yksilötapaamisina verkossa tai Helsingissä sovitussa kohtaamispaikassa. Mentorointi voi sisältää erilaisia menetelmiä ja työkaluja, kuten keskusteluja, harjoituksia ja itsereflektiotehtäviä työskentelyn aikana. Mentorisuhde on aina rajallinen ja ennalta määritelty kestoltaan.
Omia vahvuuksiani mentoroinnissa ovat henkilökohtaisen kasvun, ihmissuhteiden sekä taloudenhallinnan osa-alueet.
Lisäksi kirkollinen ammatillinen mentorointi lapsi- ja nuorisotyöntekijöille sekä esihenkilötyössä toimiville on tarjolla.
Itsetuntemus ja itseluottamus
Elämäntaitomentorina autan sinua tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja kehitysalueitasi, parantaen samalla itseluottamusta ja vahvistamaan itsetuntemustasi. Omaa itseä voi tutkia keskustelun, luovien menetelmien tai erilaisten virikkeiden kautta. Sen mukaan mikä tuntuu luontevalta tavalta toimia.
Stressinhallinta ja hyvinvointi
Mentorina voin ohjata ja opettaa stressinhallintatekniikoita, kuten mindfulnessia, meditaatiota, rentoutumista tai ajanhallintataitoja, jotka edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Pienikin hetki omalle hyvinvoinnille päivässä antaa voimaa ja energiaa kohdata vaikeammatkin hetket elämässä. Moni asia lähtee siitä, että itse voi hyvin.
Ihmissuhteet ja kommunikointi
Käytän työssäni yksilö- ja ryhmätoiminnassa mm. psykologi Thomas Gordonin tunne- ja vuorovaikutustaitojen menetelmiä. Erilaiset vuorovaikutuskoulutukset ja menetelmät ovat tulleet tutuiksi ja olen kouluttautunut niiden ohjaajaksi varsinaisen päivätyöni aikana.
Elämäntaitomentorina voin auttaa sinua parantamaan ja kehittämään parempia kommunikaatiotaitoja.
Tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen
Mentorina autan sinua selkeyttämään omia tavoitteitasi sekä laatimaan konkreettisia suunnitelmia niiden saavuttamiseksi. Perehdymme arvoihisi, vahvuuksiisi ja haasteisiisi. Rakennamme yhdessä polkua kohti sitä hyvää mitä haluat elämältäsi. Kuljetaan yhdessä, arvioidaan ja tehdään jatkosuunnitelmat ja tavoitteet sinun hyvinvointisi kohentamiseen.
Elämänmuutosten hallinta
Suuret elämänmuutokset, kuten uranvaihto, avioero tai muutto, voivat olla haastavia. Mentorina tarjoan tukea ja ohjausta näiden muutosten läpiviemisessä. Erot, onnettomuudet, kuolema ja elämän surut ovat omaa vahvuusaluettani. Usein jo keskusteluapu ja -kumppani helpottaa omaa oloa paljon. Tässä kohtaa ei kaivata tavoitteita tai suorittamista. Läsnä oleminen, empaattinen huomioiminen sekä kuorman jakaminen ovat olennaista. Ei tarvitse olla mitään erityistä syytä, että haluaa vaikean elämänkriisin kohdalla ulkopuolisen keskustelukumppanin. Ole siis rohkeasti ja matalalla kynnyksellä yhteydessä. Elämäntaitomentori on tukena arjessa silloin kun sitä tarvitsee.
Aikaisemmin aiheesta
Elämäntaitomentori ajanvaraus
Täältä ajanvaraukseen KLIK
Nyt on sinun vuorosi
Oletko käyttänyt mentoria tai coutsia tukemaan omaa hyvääsi? Mitä olet parhaimmillasi saanut työskentelystä?
Kaipaatko elämäntaitomentoria elämääsi jollakin teemalla juuri tänään? Mitä haluaisit työstää itsesi kanssa enemmän ja syvemmin?
8 Responses
Elämä ei ole helppo laji.. Tilanteet muuttuvat eikä yksin näköjään tarvitsekaan asioita murehtia. Tämä mentorointi on todella hieno juttu!
Niinpä, on se välillä vaikea ja hankala kokonaisuus. On niin hyvä muistaa, että tukea saa tarvittaessa melko helposti. Arjen taidot ja asioiden hoitamiset voivat joskus tarvita hoitamista ja eteenpäin tuuppaamista.
Jälleen kiinnostava postaus ja aihe, kiitos! Itse olen käyttänyt mentoria työssä, ja itse asiassa tässä viimeisten viikkojen aikana on tullut tunne, että jokin mentorointi voisi taas tulla tarpeeseen. Ajattelen, että tämä tarve tulee usein esiin, kun on työssä hektistä. Tarvitsen jonkun, joka maadoittaa kaiken kiireen keskellä. 😉
Kiitos Minna. Työssä, työnkuvan muutosksissa ja ihan vaan ammatillisen kasvun tarpeissa mentotrointia yleensä käytetään. Itselläni on myös hyvät kokemukset niin mentoroitavana olevana kuin mentoroijanakin omalla alallani. Hyvä tapa tai keino saada tukea ja laajentaa näkemyksiään teemansa sisällä.
Ihminen ei ole koskaan valmis, elämäntaitoja opitaan pitkin elämää koko ajan.
Onneksi niin. Elämäntilanteet ja -vaiheet muuttuvat läpi elämän. Aina on uutta ja innostavaa edessä, vaikka niitä vähemmän innostaviakin varmasti mahtuu mukaan.
Itse asiassa kyllä, olen käyttänyt ravintoterapeutin palveluita. Se oli varsin valaiseva kokemus ja hän antoi muut ulos tietystä hyvinvoinnin liittyvästä kierteestä. Uskon, että ammattilaisten palveluita on aina hyvä käyttää silloin, kun omia taitoja ei riitä. Usein ulkopuolisen silmin nähty ongelma ratkeaa kuin itsestään kun siitä pääsee puhumaan vapaasti.
Ulkopuolinen tuki on välillä kullan arvoista 🙂 Usein se jakaminen toisen kanssa auttaa peilaamaan omaa tilannetta ja avartaa ratkaisujen löytämisen vaihtoehtoja. Helposti tulee itsekseen nähtyä hieman rajoitetusti niitä vaihtoehtoja. Mieli blokkaa liian rohkeat ajatukset, vaikka niiden kautta voisikin se toivottu tavoite lähentyä.