Kurssikeskus Kinanen

Viime aikoina olen huomannut, kuinka elämä on ollut erityisen mukavaa. Pienet hetket elämässä nostavat tyytyväisyyden kokemusta. Ehkä se johtuu kesän auringosta, ystävien seurasta tai yksinkertaisesti siitä, että olen oppinut arvostamaan pieniä asioita ympärilläni. Tänään haluan jakaa kanssanne, miten pienet ilot, kiitollisuus ja hyvät ihmissuhteet ovat tehneet arjestani nautittavaa.

Pienet ilot

On uskomatonta, kuinka paljon iloa voi tuoda yksinkertainen kävely luonnossa tai kupillinen kuumaa kahvia sateisena aamuna omalla parvekkeella. Olen oppinut, että onnellisuus ei tule suurista tapahtumista, vaan arjen pienistä hetkistä. Kun pysähdyn nauttimaan auringonlaskusta tai kuuntelemaan lintujen laulua, tunnen itseni todella onnelliseksi. Pienet hetket menevät nopeasti ohitse, jos ei hoksaa pysähtyä niiden eteen.

Yksi aamuinen pieni ilo on käydä tervehtimässä parvekkeella kasvavaa yrttipuutarhaa. Olen siinä onnellisessa asemassa että (vielä) ei ole kaikenlaiset haittaeläimet päässeet valtaamaan alaa siellä. Saavat kaikki rauhassa kasvaa ja tuottaa satoaan.

Hetken merkitys

Olen aikaisemmin kirjottanut hetkessä elämisessä. Jotenkin ajatus nousee aina uudelleen samasta teemasta. Johtuuko se siitä, että on hyvinkin jo siinä kohdassa, että elettyä elämää on enemmän takana kuin edessä. Elämä on rajallista ja silloin ne pienet hetket nousevat tärkeiksi. Elämä on myös rauhoittunut eläköitymisen jälkeen, joten aikaa käsittelee eri tavalla kuin aikaisemmin. Elämän rytmi on myös muuttunut siitä mitä se on ollut koko aikuisiän. Oikeastaan tässä viihtyy hyvin.

Kiitollisuus jokaisesta päivästä

Kiitollisuus on avain onneen. Oletko pitänyt joskus kiitollisuuspäiväkirjaa? Minä olen ja käytännössä se tapahtuu niin, että viimeistään illalla kirjaa ylös kaikki ne asiat, joista on päivän aikana tuntenut kiitollisuutta ja hyvää mieltä. Tämä yksinkertainen harjoitus on auttanut minua näkemään elämän valoisat puolet ja arvostamaan kaikkea, mitä minulla on. Päiväkirja on auttanut kulkemaan ne hankalammatkin ajat elämässä. Ajatusten vieminen hyvää oloa tuottaviin kohtiin ohjaa myös alitajuntaisesti ajattelemaan positiivisemmin silloinkin, kun tuntuu että mitään hyvää ei ole tarjolla. Se lisääntyy mitä ruokimme. Ruokitaan siis hyviä ja iloisia ajatuksia elämässä.

Ystävät ja perhe

Ystävät ja perhe ovat elämän suola. Heidän kanssaan jaetut hetket, naurut ja keskustelut tekevät elämästä rikasta ja merkityksellistä. Olen kiitollinen jokaisesta ystävästä ja perheenjäsenestä, joka tuo iloa ja rakkautta elämääni.

Olen kesän aluksi saanut viettää aikaa yhdessä aikuisten lasten kanssa. He asuvat niin etäällä toisistaan, että on melkeinpä harvinaista saada perhe kokoon kerralla. Siksi ne hetket nousevat ihan huippuunsa, kun näin tapahtuu tai on mahdollista.

Ystävien kanssa vietettyä aikaa on varmasti liian vähän, vaikka introvertiksi itseni koenkin ja viihdyn hyvin myös omissa oloissani. Sitä suuremmaksi iloksi muodostuvat yhteiset hetket ja elämän jakaminen toisten kanssa. Jakamalla saa perspektiiviä myös omiin asioihin. Niin helposti kun jää jumiin omiin ympyröihinsä.  

Terveellinen elämäntapa

Hyvä olo lähtee sisältä päin. Säännöllinen pieni liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni ovat parantaneet energiatasoani ja yleistä hyvinvointiani merkittävästi. Erityisesti nostan unen merkityksen. Huono uni ja repaleiset yöt tai valvominen ovat olleet tyypillisiä päivätyöni aikana. Nyt kun on uusi elämäntilanne, niin se unikin on muuttunut. Sen merkitys vain nousee, kun voi nyt tarkastella sitä ehkä toisella tavalla kuin työssäoloaikana. Unen laadun parantuminen on ollut vaikuttamassa myös kokonaisvointiin muilla hyvinvoinnin alueilla. Vähemmän väsyneenä lähtee myös liikkeelle helpommin ja paremmalla mielellä sekä kokee tyytyväisyyttä.

Millainen nukkuja sinä olet tai olet ollut? Mikä tilanteeseesi on vaikuttanut?

Itsensä hemmottelu

Jokainen meistä ansaitsee välillä hemmottelua. Olen oppinut antamaan itselleni luvan rentoutua ja nauttia elämästä. Ei tarvitse olla koko ajan suorittamassa jotakin. Alkuun harjoittelin kovasti oman ajan käyttöä käymällä kaupassa välillä ilman asiaakin. Ja mitä koin? Oli hieman sellainen olo kuin olisin ollut pahanteossa! Onko niin että muut elämänkiireet vievät myös ajatusmaailmaa siihen suuntaan, että oman ajan vapaa käyttäminen on jotenkin ansaittava  Ja kyllä, osaan jo hortoilla siellä ja täällä ja nauttia siitä. Osaan ottaa pienet hetket hemmotteluun – nauttia kylmän juoman kauniissa paikassa elämää katsellen, osaan nauttia rauhallisesta hetkestä tai tunnen tyytyväisyyttä siitä, kun saan olla juuri tässä ja nyt. Se mikä tuottaa itselle hyvää oloa ja mieltä on parasta hemmottelua, niin keholle kuin sielullekin.

Unelmien tavoittelu

Elämä on liian lyhyt, jotta jättäisimme unelmamme toteuttamatta. Olen alkanut asettamaan itselleni tavoitteita ja ottamaan pieniä askelia niitä kohti. Seuraamalla omia unelmiani olen löytänyt uutta iloa ja merkitystä elämääni. On aikaa ja mahdollisuus toteuttaa jotakin sellaista mitä ei ole aikaisemmin ollut mahdollista. Elämää ei rajaa oikeastaan muu kuin se, miten sitä itse päätän rajata.

Unelmia kannattaa aina olla, monet niistä myös toteutuvat ajallaan. Uusien asioiden ottaminen elämään joskus jännittää, mutta riskien ottaminen saattaa hyvinkin kannattaa.

Minun yksi unelmani on ollut toimia yrittäjänä hyvin pienesti. Varovaisesti olen lähtenyt liikkeelle, mutta olen saanut myös huomata, että se on tapahtunut kaikessa hiljaisuudessa. Haaveesta on tullut totta. Omaa unelmaani tässä kohtaa helpottaa se että, yritystoiminta ei ole päätulonlähde. Voin tehdä sitä omien arvojeni ja osaamisieni kanssa osa-aikaisesti. Toisten auttaminen ja tukeminen on edelleen keskiössä.

Pienet hetket ovat tärkeitä

Oletko huomannut mikä on pienin mahdollinen hetki, joka tuottaa sinulle hyvää oloa? Minulle se voi olla, vaikka perhosensiiven heilahdus tai satunnaisen vastaantulijan kohtaava katse. Pienet hetket täyttävät elämän, ammennetaan niistä kaikki se hyvä mitä tarvitsemme juuri tänään.

Aikaisemmin kirjoitettua

Ihan paras arki

Tämä hetki

Nyt on sinun vuorosi

Mikä sinua on tänään ilahduttanut? Miten hemmottelet itseäsi tänään?

Jaa artikkeli someen:

6 Responses

 1. Pidän näistä postauksistasi, kiitos! On hyvä pysähtyä kivojen hetkien ja tunnelmien äärelle. Usein ne ovat pieniä ohikulkevia hetkiä, arjen iloja.

  Minä löydän ilon omenanpuunkukista, ilta-auringosta männynrungolla, omassa rauhassa vietetystä kahvihetkestä, puhtaan pyykin tuoksusta. Hyvästä kirjasta, kauniista sanoista, lapsen naurusta. Milloin mistäkin. Tänään olen nauttinut sunnuntaifiiliksestä, kirjan lukemisesta ja rauhallisesta meiningistä.

  1. Kiitos Minna 🙂
   Aivan mahtavia hetkiä sinulla mainittuna. Ei sitä useinkaan tarvita hyvään mieleen isoja ja mahtavia asioita. Pienillä hetkillä on merkittäviä ja maailmaa mullistavia voimia ihan yhtälailla kuin niillä isoillakin kohdatuilla.

 2. Tänään ei oikeasti mitään ilahduta. Olen toista viikkoa tosi kipeä ja vihainen siitä. En edes tiedä kenelle 🤣.
  Mutta yleensä minua ilahduttavat kesä, lämpö, merenranta. Sinne en ole vielä tänä vuonna päässyt. Heti kun saan itseni kuntoon, pitää lähteä meren ääreen.

  1. Voi kurjuutta! Kipuilut ja pitkään jatkuva sairastelu kyllä syö kaikkea. Toivottavasti pääset siitä vähitellen eroon. Luonto hoitaa tehokkaasti niin kehoa kuin mieltäkin. Itse nautin merestä/järvestä/joesta paljon. Liikkuva vesi rauhoittaa ja muistuttaa elämän voimasta. Ehkä jo olet päässyt rantaan ammentamaan voimaa itsellesi.

 3. Tänään ilahduttaa se, että ollaan pakattu meidän reissua varten ja kohta startataan kohti lomapaikkaamme. Olen odottanut lomaa todella paljon ja tulen nauttimaan joka hetkestä täysillä.

  1. Vau, ihanan odottavat tunnelmat sinulla 🙂 Kaikkea hyvää lomallesi ja paljon palauttavia ja lepoa antavia kokemuksia lomallesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

On Key

Katso myös

Parasta kesää

Tänään mietitään sitä mikä on parasta kesää. Kesäisessä päivässä parasta voi olla vaikka mitä ja se riippuu pitkälti omista mieltymyksistä.

Kesäkuun opit ja flopit. Kuvassa mansikoilla ja mustikoilla koristeltu kakku.

Kesäkuun opit ja flopit

Taas on aika hetkeksi pysähtyä ja katsoa taaksepäin. Kesäkuun opit ja flopit ovat osa vuoden kestävää itsereflektoinnin ja ehkä hauskojenkin tapahtumien muistiin kirjaamista.

Matkustaminen lomalla. Kuvassa Ameenjärvi tyynenä kesäyönä.

Matkustaminen lomalla

Kuulutko sinä henkilöihin, joille matkustaminen lomalla on tärkeää? Maiseman vaihtaminen voi olla hyvinkin merkittävä omalle hyvinvoinnille.

Hyvää juhannusta! Kuvassa valkoinen juhannusruusu.

Hyvää juhannusta!

Juhannus on täällä taas. Haluan toivottaa teille kaikille oikein mukavaa ja rentouttavaa juhannusta! Nautitaan kesästä ja lämmöstä.